Jujutsu

Jujutsu on Japanista lähtöisin oleva kamppailulaji, jossa hyödynnetään lähitaistelukeinoja, ja jossa kamppailun osapuolilla ei ole käytössä ollenkaan aseita tai korkeintaan vain lyhyitä, pieniä aseita. 

Jujutsun historiaa

Suomennettuna lajin nimi tarkoittaa pehmeää ja tekniikkaa. Nimensä mukaisesti lajissa päätarkoituksena ei olekaan toisen osapuolen loukkaaminen, vaan vastapuolen voiman käyttäminen häntä itseään vastaan. Se on saanut syntynsä Japanista muinaisten samuroiden taisteluista ja ensimmäiset viitteet jujutsusta löytyvät 1500-luvulta. jujutsu

Jujutsussa keskiössä on aseeton taistelu toista osapuolta vastaan. Tästä huolimatta lajiin tekniikohin kuuluu myös pienten aseiden käytön opettelua. Aseet jäivät lajista pikkuhiljaa pois, sillä monesti taisteluissa samurailla oli hankaluuksia käyttää pitkiä miekkoja ja taistelu äityikin käsitaisteluksi. Toisin kuin naapurimaassa Kiinassa, jossa keskityttiin iskuihin, muotoutui jujutsusta liikuntakyvyttömyyteen pyrkivä ja sen ympärille keskittyvä laji. Lajissa iskujen ajatellaan vievän liikaa energiaa ja keskittyminen on lukoissa ja heitoissa, joilla on tarkoituksena hämätä ja epätasapainottaa vastustaja. 

Jujutsussa käytettävä tekniikka

Kyseinen laji ei kuvaa vain yhtä tekniikaa, vaan se kattaa ison määrän erilaisia alalajeja. Monipuolisuuden takia lajin parista löytyy monenlaisia tekniikoita, mutta yleisimmin lajille tunnusomaisia ovat muun muassa heitot, lukkotekniikat, potkut sekä iskut. Iskut eivät kuitenkaan ole isoimmassa roolissa, vaan keskittyminen on vastustajan hämäämisessä ja kukistamisessa ilman liiallista oman energian kuluttamista. Jotkut opettavat myös pienien aseiden käyttöä, mutta se ei ole lajin keskiössä, sillä kyseessä on lähitaistelumuoto. Lajin tekniikoita hyödynnetään paljon myös esimerkiksi armeijakoulutuksessa ja nykyään jujutsu on saavuttanut Olympia-lajin arvon. 

Lajin alajeja ovat muun muassa asayama ichide-ruy, kyushin-ruy ja tatsumi-ruy.  

Jujutsu ja vyöt

 Kyseinen laji kuuluu niihin, joissa harrastuksessa käytettävillä vaatteilla ja niiden väreillä on väliä. Kaikilla vyön väristä riippumatta perusasuna toimii Gi, valkoinen puku, jonka voi jossain vaiheessa vaihtaa mustiin housuihin, kun päästään tietylle taitotasolle. Lajissa on käytössä 12 eri väristä vyötä tai väriyhdistelmää, jotka ovat nousevassa järjestyksessä seuraavanlaiset: valkoinen, keltainen, oranssi, vihreä, sininen, ruskea, musta, musta ja kaksi viivaa, musta ja kolme viivaa, musta ja neljä viivaa, musta ja viisi viivaa sekä punavalkoinen. Valkoinen on lähtötason väri ja seuraavalle tasolle päästäkseen vaaditan 25 harjoituskertaa. Ruskean vyön saamiseen vaaditaan esimerkiksi 160 harjoituskertaa sekä tietty määrä leiripisteitä.

Jujutsun harrastaminen

Kyseinen laji on nykyään hyvin suosittu, ja sitä pystyy harrastamaan ympäri maailman. Suomessakin lajille löytyy harjoittelupaikkoja jokaisesta isommasta kaupungista ja myös syrjemmissä paikoissa näkee järjestettävän viikonlopun tai viikon mittaisia kursseja. Toki lajille omistautuminen vaatii säännöllistä harjoittelua ja esimerkiksi eri vöiden hankkiminen vaatii todella runsasta harjoittelua. Tämä kannattaa ottaa huomioon oman asuinpaikkakuntansa ja uuden harrastuksen aloittamisen suhteen. 

Kamppailun lisäksi laji kasvattaa fyysistä kuntoa sekä usein parantaa myös henkistä jaksamista. Ahkeran harjoittelun myötä ympärille voi muodostua harrastuksen ansiosta uusi joukko ihmisiä sekä uusia ystäviä. 

Jujutsun lisäksi myös aikido tarjoaa liikunnallista sekä henkistä hyvinvointia.