Harrastuksena kamppailulaji

Kamppailulajeja on harrastettu eri muodoissa aina. Jo historian kirjoissa kerrotaan koululaisille, kuinka kamppailulajit kuuluvat sodankäynnin historiaan. Kamppailulajeissa on alunperin pyritty satuttamaan vastapuolta.

Harrastaessa jotain kamppailulajia vastustajaa ei kuitenkaan tunneilla satuteta. Varsinkin lasten tunneilla edetään lapsen oman edistymisen mukaan. Mikä tahansa kamppailulaji on antoisa harrastusmuoto ja sitä voisikin suositella sen sijaan, että istuisit kotona etsien uusimpia elokuvia, kahlaat läpi uusimmat netticasinot tai pelaat iltaisin pelikoneella. Kamppailulajit kasvattavat kuntoa ja ne ovat ennenkaikkea myös sosiaalinen laji.

Kun harrastat mitä tahansa kamppailulajia, opit tärkeitä itsepuolustustaitoja, tapaat uusia ihmisiä ja itsetuntosi kasvaa. Oman kunnon riittämättömyyttä on turha pelätä, sillä kursseilla edetään aina oman kunnon mukaan. Tässä kerromme muutamasta Suomessa suositusta kamppailulajista.

Suomessa harrastettavat kamppailulajit

Suomessa harrastetaan monipuolisesti eri kamppailulajeja. Näistä thainyrkkeily on yksi. Laji on siitä erikoinen, että sen ottelut otellaan puhallin- ja lyömäsoittimien soidessa. Tämä luo saliin tietynlaisen tunnelman, jollaista ei muiden taistelulajien parissa näy.

Thainyrkkeilyä voivat harrastaa sekä lapset että aikuiset. Sitä ei siis ole rajattu tietylle ikäluokalle. Toki eri ikäluokkien harrastuksessa ja treeneissä on eroa. Lapsia ei laiteta heti rehkimään, vaan kaikki etenevät oman taitonsa ja edistymistasonsa mukaisesti. Lasten thainyrkkeilyssä edetään hauskanpito edellä. Thainyrkkeilyä pääsee harrastamaan lähes missä osassa Suomea tahansa.

Toinen Suomessa paljon harrastettava laji on nimeltään jujutsu. Tässä lajissa on voiman sijaan kyse enemmänkin tekniikasta. Jujutsu sopii kaikenikäisille lajista kiinnostuneille. Lajille on ominaista erilaiset lyönnit ja potkut sekä heitot, kuristukset ja erilaiset nivellukot. Tekniikoita on paljon erilaisia, joka tekee lajista monipuolisen. Tämä on useimmiten harrastajan näkökulmasta hyvä, sillä jokaisella harrastajalla on mahdollisuus käyttää juuri omaan tyyliin sopivia tekniikoita. Tämä ei ole mahdollista kaikissa kamppailulajeissa.

Nyrkkeily

Nyrkkeily ansaitsee täysin oman kappaleen, sillä onhan se yksi tunnetuimmista kamppailulajeista ympäri maailman. Nyrkkeily on tuttu vähintäänkin elokuvista. Nyrkkeilyssä otellaan kehässä, käyttäen nyrkkeilyhanskoja. Ottelijoiden tehtävänä on lyödä vastustajaa ja suojata itseään toisen iskuilta.

Nyrkkeilyssä on joukko sääntöjä, joiden mukaan ottelut etenevät. Otteluissa ei esimerkiksi saa lyödä vastustajaa avokämmenellä. Vastustajasta ei saa pitää kiinni eikä maassa olevaa saa lyödä. Nyrkkeilyssä myös potkiminen on kiellettyä.

Kuten yleisesti tiedetään, nyrkkeilystä kilpaillaan. Sitä voi kuitenkin harrastaa vain kuntoilumielessä, ilman aikeita kilpailla. Nyrkkeily kasvattaa kuntoa, voimaa ja kestävyyttä, sillä se on laji, joka kuormittaa kokonaisvaltaisesti koko kehoa.

Naisten itsepuolustus

Suomessa järjestetään aktiivisesti paljon itsepuolustuskursseja. Näillä kursseilla opitaan, kuinka puolustaudutaan tilanteessa, josta ei enää pääse pakoon. Kurssin sisällöt voivat pitää sisällään puolustuskeinot eri asennoissa kuten seisoen tai maassa. Lisäksi voidaan opettaa käyttämään hyväksi ympäristön esineitä.

Naisten itsepuolustuskurssit kasvattavat kurssilaisten kuntoa ja voimia. Näillä kursseilla perehdytään siihen, että usein hyökkäystilanteissa hyökkääjä on uhria suurempi tai vahvempi. Kurssilla opitaan, kuinka isompaakin vastustajaa kohtaan voi löytää toimivat toimintakeinot.

Naisten itsepuolustuskurssilla opitaan tehokkaasti toiminnallisten treenien kautta. Kouluttajina toimivat ammattilaiset, joilla on yleensä vankka kokemus kamppailulajeista. Heidän ohjeita noudattamalla saat tärkeitä loppuelämän oppeja itsepuolustukseen.

Naisten itsepuolustuskursseilla halutaan opettaa puolustamaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Väkivaltatilanteita voi sattua niin kodin ulkopuolella kuin kotonakin. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse olla uhri ja parhaimmassa tapauksessa taidot voivat pelastaa joko terveytesi tai jopa henkesi. Kun taas ilman taitoja itseään puolustava voi vahingoittaa itseään. Tästä syystä naisten itsepuolustuskurssit ovat aivan kaikille hyödyllisiä. Koskaan ei tiedä, milloin taidoille tulee käyttöä.

Kamppailulajit kasvattavat kuntoa

Kaikki mainitsemamme kamppailulajit kasvattavat ehdottomasti harrastajansa kuntoa ja näiden monipuolisten lajien kautta saa nopeasti kehitettyä omia lihaksia, koordinaatiota, tasapainoa ja kehon liikkuvuutta. Kamppailulajeilla pistät koko kehosi liikkumaan tehokkaalla tavalla, joka sekä polttaa rasvaa että saa onnellisuushormonit liikkeelle. Liikunnan on todistettu vaikuttavan ihmisen henkiseenkin hyvinvointiin positiivisella tavalla ja kamppailulaji on parhaimmillaan koko kehoa sopivasti rasittava liikunnan muoto.

Ympäri Suomen on erilaisia kursseja, joihin osallistumalla pääsee oppimaan upeita erilaisia kamppailulajeja. Eri lajeja kannattaa käydä kokeilemassa ja niistä kannattaa myös ehdottomasti kysyä kurssien vetäjiltä. Kurssivetäjät ovat aina alansa ammattilaisia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi. Jos epäilet, sopiiko tietty laji juuri sinulle, se selviää vain kokeilemalla. Rohkeasti mukaan!