Taekwondo

Taekwondo on Koreasta lähtöisin oleva sotakamppailulaji. Laji on tunnettu pään korkuisista potkuista sekä pyörivistä, nopeista liikkeistä.

 

Taekwondon historiaa

Laji on saanut lähtönsä 1940-luvulla Koreasta. Laji on ollut alunperin käytössä Etelä-Korean armeijan joukkojen käytöstä, jonka ansiosta se pitkälti saavuttikin suuren suosionsa. Alussa lajin tarkoituksena oli opettaa nyrkkien ja jalkojen käyttöä, mutta mukaan otettiin myös riitojen sekä taistelujen rauhottamisen harjoittelua. Nimi tarkoittaa käännettynä ”käyttää nyrkkejä halutulla tavalla”, mutta taekwondo lajina on paljon muutakin. Nykyään sen halutaan enemmän tarkoittavan ”kehon oikeiden osien käyttämistä taistelujen pysäyttämiseen sekä paremman ja rauhallisemman maailman rakentamiseen”.

Vaikka laji on virallisesti syntynyt 1940-luvulla, on sillä juuret jopa 5000 vuoden takaisessa historiassa. Historian saatossa lajia on kutsuttu eri nimillä, kuten Subak ja Taekkyon sekä Subae. 

 

Taekwondon ominaispiirteet

Vaikka laji onkin tunnettu näyttävistä potkuista sekä liikkeistä, ei sen tarkoituksena ole opettaa pelkästään fyysistä puolta, vaan opettaa myös oman henkisen puolen vahvistamista sekä kehon ja mielen yhteistyön parantamista. Laji on saavuttanut todella laajan kansaivälisen huomion, ja se on saanut asemansa myös omana lajinaan olympialaisissa. taekwondo

Lajia voidaan kuvaillakin kehon ja mielen yhdistymäksi. Kun sitä harjoitetaan, mielen pitäisi olla rauhallisessa tilassa ja yhteydessä suoritettaviin liikkeisiin. Pelkän harjoittelutilanteen lisäksi tämä harmonia halutaan tuoda mukaan myös muille elämän osa-alueille. Taekwondon halutaankin ajatella olevan enemmän kuin vain harrastus; se on elämäntapa. Se on kuitenkin vielä enemmän kuin tätä, sillä se auttaa selviämään vihamielisissä tilanteissa. Ei kuitenkaan auta, että vastustajan voittaa tällaisessa tilanteessa, sillä sellaisia voi tulla eteen useamminkin tai sama vihollinen voi hyökätä uudestaan. Jotta voidaan saavuttaa täydellinen rauha elämässä, jokainen tarvitsee yhtenäisyyttä, jonka taekwondo auttaa saavuttamaan. 

 Taekwondo on lajina näyttävä sen korkeiden hyppyjen sekä nopeiden, pyörivien liikkeiden ansiosta. Myös nopeat potkut ovat tärkeässä osassa. Lajille ominaista onkin käyttää liikkeitä, jotka ovat suhteessa enemmän korkeita kuin leveitä. Nopeus ja notkeus ovat tunnusomaisia ja ne ovat tärkeämpiä kuin voima. 

 Lajille ominaista on valkoisen puvun, dobokin, käyttö. Puvun lisäksi käytetään vyötäröllä vyötä. Vöiden väreissä pätee yleensä sääntö; mitä tummempi vyö, sen korkeampi arvo. Vöiden käytössä ja väreissä on kuitenkin paljon vaihtelua eri koulujen välillä. 

 

Taekwondon turvallisuus ja lajin harrastaminen

Taekwondo on kontaktilaji ja sen myötä, loukkantumisia voi ilmetä hyvästä harjoittelusta ja varustautumisesta huolimatta. Loukkaantumisilta voidaan kuitenkin välttyä, kun noudatetaan tiettyjä turvallisuusohjeita. Tärkeää on käyttää lajille suunnattuja suojavälineitä, kuten pääsuojaa sekä hammassuojia. Hyvällä lämmittelyllä sekä venyttelyllä ehkäistään venähdyksiä, jotka ovat hyvin yleisiä loukkaantumisia lajissa. Omat rajat on myöskin hyvä muistaa, eikä lähteä yrittämään uhkarohkeasti liikkeitä esimerkiksi kilpailuissa, joita ei ole aikaisemmin harjoitellut. 

Suomessa lajia pystyy harrastamaan ympäri maan ja harrastuspaikkoja löytyy useita niin harrastustoimintaa etsivälle kuin kilpailutasolle tähtäävällekin. 

 

Oletko tutustunut jo aikidoon?