Itsepuolustus

Itsepuolustus on yksi kamppailulajin muoto. Itsepuolustuksella tarkoitetaan nimensä mukaisesti itsensä tai lähesten suojelua uhkaavissa tilanteissa. Itsepuolustusta voi harjoitella samalla tavalla kuin kamppailulajejakin ja myös itsepuolustuksen puolelta löytyy useampia eri alalajeja.

 

Mitä itsepuolustus on?

Itsepuolustuksella tarkoitetaan oman itsensä tai läheisten suojelua uhkaavissa tilanteissa. Tällainen tilanne voi tulla esimerkiksi eteen viikonloppuna humalaisten seurassa tai ryöstötilanteissa. Tällaisten tilanteiden tullessa eteen parasta on, jos paikalta pystyy poistumaan ilman taistelua, mutta joskus voi olla välttämätöntä pyrkiä suojelemaan itseään. 

Tärkeää on kuitenkin huomata ero kamppailun sekä itsepuolustuksen välillä. Kamppailu tapahtuu samanlaisessa ympäristössä sekä samanlaisella alustalla. Kamppailussa noudatetaan tietynlaisia sääntöjä ja sitä valvoo tuomari. Itsepuolustus puolestaan voi tapahtua missä tahansa sekä minkälaisella alustalla tahansa, esimerkiksi betonilla. Tilanteessa ei ole sääntöjä ja toinen osapuoli voi toimia kuten haluaa ja yllättää esimerkiksi teräaseiden käytöllä. Itsepuolustustilannetta ei valvo kukaan ja vastapuolella voi olla esimerkiksi kavereita mukana, jolloin tilanteesta on reiluus ja rehtiys kaukana. Kuten mainittua, usein paras keino on koittaa lähteä pois tilanteesta, mutta jos tilanne niin vaatii, voi itseään joutua puolustamaan. 

 

Itsepuolustus – minkälaisia lajeja on tarjolla?

Itsepuolustuslajeja on syntynyt useita historian saatossa ja lisää syntyy lajien risteytyessä. Tunneituimpia lajeja on 7 kappaletta, joita ovat aikido, jeet kune do, hapkido, scandinavian defendo, senshido, systema ja krav maga. 

Aikido on lähtöisin Japanista. Lajissa keskitytään seuraamaan tarkasti vastustajan liikkeitä sekä käyttämään niitä omaksi hyväksi. Lajissa tarkoituksena ei ole satuttaa vastustajaa ja se keskittyy myös luomaan sisäistä rauhaa lajin harjoittajalle.itsepuolustus

Jeet kune do on hongkongilaisen Bruce Leen luoma taistelulaji. Brucen mukaan muut lajit olivat liian jäykkiä ja hän toikin lajiinsa paljon nopeutta ja tehokkuutta sekä vaikutteita esimerkiksi nyrkkeilystä ja miekkataistelusta. 

Hapkido on korealainen itsepuolustuslaji, joka sisältää hyvin monipuolisesti erilaisia liikkeitä sekä otteita. Lajiin kuuluu muun muassa murskaukset, lukko-otteet, hermopistetaistelut sekä asetekniikoita.

Scandinavian defendo on lähtöisin Suomesta ja sen kehittäjänä toimii Jyrki Saario. Kyseisen lajin periaatteisiin kuuluu hyvä puolustautuminen, hyökkääjän kontrollointi sekä vastahyökkäys. Laji varustaa muun muassa aseistaunutta hyökkääjää vastaan, mutta myös kehittää henkistä puolta.

Senshido ei sisällä mitään tiettyjä liikkeitä, vaan harjoittelussa keskitytään luomaan aitoja tilanteita, joita tunneilla harjoitellaan. Senshidossa opetellaan myös muun muassa pelkojen hallintaa sekä aggressiivisten henkilöiden käsittelytaitoja.

Systema on Venäjältä lähtöisin oleva laji, joka on erikoisjoukkojen käytössä. Lajissa keskitytään hengitykseen, asentoon sekä jatkuvaan liikkumiseen. 

Krav maga on saanut lähtönsä Israelista ja lajin tarkoituksena on pystyä vastaamaan itseä uhkaavissa tilanteissa. Tarkoituksena on vahingoittaa vastustajaa itseä enemmän ja esimerkiksi minkä tahansa aseen käyttö on sallittu.

 

Missä itsepuolustusta voi opetella?

Itsepuolustusta, kuten kamppailulajejakin opetetaan kouluttautuneiden opettajien johdolla. Lajista kiinnostuneiden kannattaa ottaa selvää omista kiinnostuksen kohteista ja tämän jälkeen lähteä kokeilemaan tiettyä lajia. Harjoittelupaikkoja löytyy ympäri Suomen ja jokaiselle löytyy varmasti itselle sopiva laji.

 

 

Oletko tutustunut jo aikidoon?