Kamppailulajit

Kamppailulajit kasvattavat tasaisesti suosiotaan ja tarjolla onkin monenlaisia lajeja. Mitä kaikkea on mahdollista harrastaa ja miten osata valita juuri se itselle sopiva laji? 

 

Kamppailulajit – mitä ne ovat?

Kamppailulajeilla tarkoitetaan pääasiassa kilpailemiseen keskittyviä lajeja. Tällaisissa lajeissa ottelu tapahtuu aina samanlaisella areenalla ja käytössä on ennalta määritellyt säännöt. Ottelua valvoo tuomari, joka valvoo sääntöjen noudattamista sekä estää epäreilun toiminnan. Lyhykäisyydessään kamppailulajeilla tarkoitetaan fyysistä kamppailua toisen henkilön kanssa. 

Joku voi kyseenalaistaa kyseiset lajit ja miettiä, miksi kukaan haluaisi joutua murjottavaksi omasta tahdostaan. Kamppailulajeissa tarkoituksena ei lähtökohtaisesti ole toisen henkilön satuttaminen, vaan kamppailun voittaminen. Lajin luonteensa puolesta vahingoilta ei voida yleensä täysin välttyä, vaan kamppailun tiimellyksessä kumpikin ottelun osapuoli tahollaan ottaa vastaan iskun jos toisenkin. Tärkeää on kuitenkin muistaa, ettei kehään hypätä noin vaan, vaan kamppailuihin valmistaudutaan hyvin. Loppujen lopuksi on kuitenkin kyse mieltymyskysymyksistä. Osa tykkää salmiakista ja osa suklaasta, toiset jooqasta ja toiset kamppailulajeista.

 

Kamppailulajit – lajitarjonta

Tunnetuimpia kamppailulajeja löytyy yhteensä reilut kymmenen kappaletta; Jujutsu, lukkopaini, savate, judo, sambo, taido, vapaaottelu, potkunyrkkeily, taekwondo, wushu ja thainyrkkeily.

Jujutsu itsessään ei ole yksi pelkkä laji, vaan se toimii nimityksenä isolle määrälle kamppailulajeja, joissa ei käytetä aseita tai korkeintaan vain pieniä käsiaseita. Kyseessä on lähikamppailuun keskittyvä laji. kamppailulajit

Lukkopainissa toisiaan vastaan kamppailevat henkilöt eivät käytä aseita eivätkä lyöntejä, vaan laji perustuu erilaisiin kuristusotteisiin sekä jalka- ja käsilukkoasentoihin. Lukkopainissa ei ole virallista asua. 

Savate on lähtöisin Ranskasta ja sitä kuulee kutsuttavankin ranskalaiseksi nyrkkeilyksi. Savatessa kamppailun keskiössä ovat erilaiset potkut sekä nyrkkeilystä tutut käsilyönnit.

Judossa käytetään monille tuttuja erivärisiä vöitä. Jokaisella värillä on oma sijoituksena, ja mustan vyön omistajat ovat lajinsa huipulla. Judossa kamppaillaan erilaisten heittojen, kuristusten, lukkoasentojen sekä sidontojen avulla. 

Sambo on lähtöisin Venäjältä ja muistuttaa pitkälti Judoa. Erona on se, ettei sambossa sallita kuristusotteita ja jalkalukot ovat sallittuja. 

Taido on saanut alkunsa Japanista ja kyseisessä lajissa keskitytään fyysisen puolen lisäksi myös henkiseen puoleen. Taidossa hyödynnetään potkuja, lyöntejä sekä jalkasaksikaatoja.

Vapaaottelu on yksi tunnetuimpia kamppailulajeja ja ottelu tapahtuu häkin sisällä. Vapaaotteluissa käytetään paljon iskuja, lukkoja sekä pysty- ja mattotekniikoita.

Potkunyrkkeily tunnetaan myös nimellä kickboxing ja se on saanut alkunsa Japanista. Lajissa keskitytään tekniikoihin, kuten nyrkkeilyn käsi-iskut sekä karatesta tuttuihin jalkatekniikoihin.

Taekwondo on saanut lähtönsä Koreasta ja lajissa käytetään suojia käsissä sekä jaloissa. Taekwondossa keskitytään lähinnä jalkapotkuihin ja lajiin kuuluu osana myös murskausottelut.

Wushu on saanut alkunsa Kiinassa ja se tunnetaan kauniina kamppailulajina harmonisten liikkeidensä ansiosta. Wushussa erilaisilla aseilla on tärkeä rooli. 

Thainyrkkeily on nimensä mukaisesti lähtöisin Thaimaasta ja kyseisessä lajissa käytettävien tekniikoiden kirjo on laaja. Mukana on muun muassa lyöntejä, potkuja, kiinniottotekniikoita sekä pystypainia.

 

Kamppailulajit – missä niitä voi harrastaa?

Edellä mainitut lajit ovat vain muutama esimerkki suosituimmista lajeista, sillä tarjontaa löytyy myös ehdottomasti enemmän. Kamppailulajit ovat kehittyneet pitkälle ja alalajeja syntyy yhäkin. Uudesta harrastuksesta kiinnostuneille on hyviä uutisia, sillä Suomessa kamppailulajit ovat hyvin suosittuja ja opettajia on saapunut maahan muun muassa Kiinasta ja Thaimaasta saakka. Eri opettajia sekä harjoittelupaikkoja voi etsiä internetistä ja ennen oman uuden harrastuspaikan valintaa kannattaa paikan päällä käydä tekemässä lyhyt tutustumiskierros. 

 

 

Oletko kokeillut koskaan potkunyrkkeilyä?