Nyrkkeily ja kuntonyrkkeily

Nyrkkeily ja kuntonyrkkeily. Mitä ne ovat ja miten ne eroavat toisistaan?

Nyrkkeily

Kyseessä on kamppailulaji, jossa kaksi ihmistä ottelevat nyrkkeilemällä kehässä. Osapuolilla on käytössään suojaavat hanskat ja ottelut jatkuvat ennalta määritellyn ajan. Voittaja voi selvitä myös ennen otteluajan loppumista. Tällainen tilanne voi tulla eteen, jos toinen osapuoli luovuttaa esimerkisi loukkaantumisen takia tai jos tapahtuu tyrmäys. Jos ottelu menee loppuun saakka ja otteluaika loppuu, päättävät tuomarit pisteillä voittajan. Nyrkkeily on myös olympialaji. nyrkkeily

Ensimmäiset merkit lajista ovat löydettävissä historiasta jo 1000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Merkkejä lajista on ollut havaittavissa Kreikassa sekä muun muassa Intiassa. 

Laji koostuu erilaisista puolustusliikkeistä sekä iskuista. Potkut, nivellukot tai hermopisteiskut eivät kuulu lajiin ja ovat kiellettyjä. 

Kuntonyrkkeily

Laji on levinnyt laajemmalle ottelukehistä ja siitä on kehitetty myös kuntoiluun keskittyvä versio; kuntonyrkkeily. Tässä lajissa ei kilpailla, vaan fokus on kasvattaa kuntoa harrastusmielessä. Kyseinen laji on perinteistä versiota paljon turvallisempi, sillä yleensä iskut tapahtuvat patjoihin tai hallitusti toiseen henkilöön, joka vastaa liikkeisiin ilman, että niistä aiheutuu minkäänlaisia vammoja. Kuten mikä tahansa urheilu, on tämä laji hyväksi yleisesti hyvinvoinnille niin fyysisesti kuin henkisestikin. Kunto kasvaa ja samalla päivän huolet ja murheet voi murjoa pois mielestä säkkiä hakatessa. Esimerkiksi kuntosaliharjoitteluun verrattuna kyseinen laji on jopa rasittavampi tai ainakin eri tavalla haastava. Lajissa kuin lajissa monipuolisuus on hyvästä, jotta liikkuvuus ja mielenkiinto pysyy yllä. 

Nyrkkeily – mikä laji valita?

Edellisten kuvausten perusteella on melko selkeää, että toinen laji keskittyy kilpailuun sekä toisen henkilön kanssa kamppailuun, kun taas toisessa kamppailu voi tapahtua pelkästään säkin kanssa ilman, että kenenkään tarvitsee sattua. Kuntonyrkkeily sopii kenelle tahansa kuntoilusta kiinnostuneelle, kun taas nyrkkeilyssä mennään syvemmälle itse lajiin ja loukkaantumisilta sekä iskuilta ei voida täysin välttyä. Kumpaakin lajia pystyy opettelemaan ammattilaisten johdatuksella ja se on todella suotavaa. Vääränlaisella tekniikalla itsensä voi särkeä pelkästään säkkiä hakkaamalla. 

Jos ei ole varma lajin sopivuudesta itselle, voi sitä käydä testaamassa irtotunneilla tai lyhyillä kursseilla. Jos lajin kuntoilumuoto tuntuu itselle luontevalta ja mukavalta, on se sitä luultavasti myös kehässä, jos toisten ihmisten lyöminen ei ole jotain, mikä saa säpsähtämään. Kamppailulajit ovat todella suosittuja Suomessa ja niiden suosio on kasvanut tasaisesti kuluneina vuosina. Tämä on ainoastaan positiivinen asia, sillä harjoittelupaikkoja löytyy niin etelästä kuin pohjoisimmistakin osista Suomea. 

Kyseiset lajit ovat myös suhteellisen halpoja harrastuksia, sillä säkin voi pystyttää vaikka omaan autotalliin. Tietenkin kilpatasolle tähtäävällä kulut nousevat, sillä tähän tarvitaan hyvin todennäköisesti valmentajan apua. Toki perusteet joka tapauksessa kannattaa käydä opettelemassa ammattilaisen johdolla, mutta tämän jälkeen aktiivinen harjoittelu, esimerkiksi kotona, on todellakin suositeltavaa. Taidot sekä kunto kehittyvät aktiivisen harjoittelun myötä ja päivittäinen liikunta on hyväksi niin keholle kuin mielellekin. 

Itsepuolustus on yksi vaihtoehto uudeksi harrastukseksi, lue lisää!